Expediții românești în Himalaya, primăvara 2019

Lhotse, 8.519m

În data de 21 mai 2019, ora 11:30, Gina Bădescu, 46 de ani, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, împreună cu Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, a reușit prima ascensiune românească la peste 8.000m a anului, pe cel mai înalt punct al muntelui Lhotse (8.516 m) din Himalaya, Nepal.

Expediția, ce face parte din programul F.R.A.E. de susținere a alpinismului feminin românesc, a început în 15 aprilie în Kathmandu, luând drumul aeroportului Tenzing-Hillary din Lukla, considerat cel mai periculos din lume, și al taberei de bază Everest. Ehipa a atins vârful, apelând la aportul de oxigen suplimentar, pe ruta clasică. Ascensiunea vârfului a început în tabara 4, aflată la altitudinea de 7.800m, la ora 02 AM în 21 mai, și a durat 9,5h ore.

După o perioadă necesară de aclimatizare, realizată prin ture repetate pe masivul Lhotse, etapă ce a decurs conform planului, până în tabăra 3 aflată la 7.100m, la începutul lunii mai, cei doi au fost nevoiți să se întoarcă la bază din pricina ciclonului Fani. Acesta a lovit unele părți din Nepal, inclusiv zona de est a lanțului Himalaya. Fani a fost clasificat de către Departamentul de Hidrologie și Meteorologie nepalez drept o „furtună ciclonică extrem de puternică”, echivalentul unui uragan de grad 3 sau 4, cu vânturi de peste 160 de km/h și rafale de până la 200 km/h.

Echipa a rămas la altitudini joase până la fereastra de vreme bună estimată pentru zilele de 19-24 mai. Însă, în ciuda unei prognoze meteo bune, ascensiunea către vârf a fost marcată de vânturi foarte puternice și temperaturi scăzute, ce au făcut ca cei doi să fie afectați de hipotermie pe drumul de întoarcere.

Ruta standard către vârful Lhotse urmează aceeași cale ca și traseul South Col pe Everest, până dincolo de tabara 3. Mai sus, rutele se separă, alpiniștii cu ținta Everest luând-o în stânga de la Geneva Spur până la South Col, iar expedițiile pe Lhotse făcând dreapta spre fața Lhotse. Ultima parte a rutei trece prin îngustul culoar Reiss, până pe vârful principal Lhotse. Lhotse este parte din masivul Everest, iar vârful se află la granița dintre Tibet, China, și regiunea Kumbu din Nepal.

Everest, 8.848m 

Teofil Vlad, care în octombrie 2018, alături de alpiniștii Zsolt Torok și Romică Popa, a reușit performanța de a deschide o rută nouă spre vf. Pumori (7.165 metri), a atins vârful Everest în 22 mai, tot cu aport de oxigen îmbuteliat.

Încercare de rută nouă pe Dhaulaughiri Ech, 8.167m

Echipa Horia Colibășanu – Marius Gane – Peter Hamor  (SLO) a încercat să deschidă o rută nouă către vârful Dhaulaughiri, pe coasta nord-vestică a masivului, fără oxigen suplimentar ori aport din partea Sherpa, însă a fost nevoită să renunțe din pricina condițiilor meteo dificile, cu vânt foarte puternic, furtuni de zăpadă și temperaturi scăzute.

 

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole