Despre schi-alpinism

Schi-alpinismul – în mod uzual denumit pe scurt „skimo” – este un sport de iarnă în care sportivii concurează în teren acoperit de zăpadă folosind atât tehnici de schi, cât și de alpinism. Cursele impun participanților să schieze în urcare și în coborâre, adesea câștigând până la 1.900 m diferență pozitivă de nivel, pe măsură ce trec printr-o serie de puncte de control, iar sportivul care traversează primul linia de sosire câștigă. Unele secțiuni ale traseului necesită, de asemenea, parcurgearea cu schiurile în spate, chiar și folosirea colțarilor sau al altor echipamente de specialitate pentru ascensiuni mai abrupte, pe porțiuni înghețate.

Trei probe diferite la YOG Lausanne

Jocurile Olimpice de Tineret din 2020 vor prezenta evenimente individuale, sprint și ștafetă. Curse individuale sunt similare cu cele ale unui maraton, sportivii pornind toți odată într-un traseu cu cel puțin trei urcări și coborâri și cu până la 1.900 m diferență pozitivă de nivel. Cursele durează de obicei între o oră și jumătate și două ore, cu cel puțin o ascensiune în care sportivii trebuie să își scoată schiurile și să urce pe jos. După cum sugerează și numele, cursele sprint sunt mult mai scurte și mai rapide decât cele individuale. Urcarea și coborârea totală măsoară, de obicei, în jur de 100m, cei mai rapizi sportivi finalizând cursa în aproximativ trei minute. Între timp, cursele de ștafetă implică echipe formate din trei sau patru sportivi, fiecare membru al echipei completând unul după altul un scurt circuit. La fel ca sprintul, ștafeta este un eveniment destul de rapid, fiecare circuit durând aproximativ 15 minute și incluzând două ascensiuni și coborâri.

În afară de aceste trei probe, competițiile de schi-alpinism includ și probe pe echipe și de vertical. Proba pe echipe este cea mai tradițională formă a sportului, toate cursele timpurii fiind bazate pe evenimente de echipă. Echipele sunt alcătuite din doi sau trei sportivi, cu același sex și aceeași categorie de vârstă pentru clasamentul ISMF. Acesta este un eveniment spectaculos care îi duce pe sportivi pe vârfuri de munte și trebuie să includă cel puțin 3 ascensiuni și coborâri. Curse pe distanțe lungi includ și mai multe. Coborârea este off-piste. O cursă standard în echipă va dura maximum 3 ore și va acoperi o diferență de nivel totală de înălțime de aproximativ 2000 m, în timp ce unele evenimente pe distanțe lungi se pot desfășura pe distanțe mult mai mari și pe mai mult de o zi.

După cum sugerează numele, cursa verticală reprezintă un singur eveniment în urcare. Pe parcursul întregii curse se folosesc piei de focă pe schiuri, aceasta desfășurându-se într-o singură urcare lungă. Este o cursă către un vârf și nu trebuie să depășească o difernță pozitivă de nivel mai mare de 700m.

Echipament specific

Sportivii folosesc o serie de echipamente specifice atunci când concurează în cursele de schi-alpinism. Schiurile lor sunt de obicei foarte ușoare, pentru a nu încurca atunci când sunt prinse pe rucsac, în timp ce clăparii sunt concepuți pentru a fi ușor de purtat atât la urcarea pe jos, cât și pe schiuri, cu legături cu deschidere rapidă pentru a adapta clăparii la situația potrivită. De asemenea, acestea trebuie să poată comuta între utilizarea în urcare ori coborâre. Schiurile prezintă pe talpă așa-numitele „piei de focă” detașabile, care permit sportivilor să schieze la deal fără a aluneca. Unele curse necesită, de asemenea, ca sportivii să folosească pioleți, hamuri, corzi și colțari.

În prezent, există 32 de asociații membre ale Federației Internaționale de Schi-Alpinism (ISMF), care administrează această disciplină sportivă, competițiile având loc în întreaga lume, inclusiv în Elveția, Franța, America de Nord, America de Sud, Rusia, Scandinavia, China, Coreea și Japonia. Calendarul ISMF prezintă un circuit anual de Cupă Mondială, campionatele continentale și mondiale având loc o dată la doi ani.

Regulamentele sportive oficiale ale ISMF pot fi consultate aici.