SKIMO Vertical Race Azuga, 9 ianuarie 2021

SKIMO VERTICAL RACE AZUGA este o competiție de schi alpinism și probă de vertical a Campionatului Național.

Competiția se află la a patra ediție și se bucură de aprecierea și sprijinul autorităților locale, entități din domeniul sportului, sponsori, voluntari, sportivi etc.

Organizatorii întrecerii sunt, după cum și denumirea evenimentului o sugerează, SKIMO TEAM, Clubul Sportiv Caraimanul Bușteni – secția de schi alpinism, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Primăria Orașului Azuga și Azuga Ski & Bike Resort.

Partener și sponsor principal al competiției este Maramontsport, alături de alți sponsori ca: Scarpa, ATK Bindings, Montura și Pieps.

Locația evenimentului este la baza pârtiei de ski Sorica din orașul Azuga.

Programul evenimentului este următorul: 

 • Ora 08:00 – 09:30 – înscrierea și ridicarea kitului de participare. 
 • Ora 09:30 – 09:50 – Validarea înscrierilor.
 • Ora 09:50 – 10:00 – Scurtă ședință tehnică.
 • Ora 10:00 – Startul în competiție.
 • Ora 10:00 – 11:00 – Desfășurarea competiției.
 • Ora 11:00 – 11:30 – Fotografia de grup, la linia de sosire.
 • Ora 11:30 – 12:30 – Întocmirea clasamentului.
 • Ora 12:30 – 13:00 – Festivitatea de premiere.

Categorii de vârstă:

 • Copii U16 – (12-16 ani) anii nașterii 2005-2010
 • Cadeți U18 – (17-18 ani) anii nașterii 2004-2003
 • Juniori U20 – (19-20 ani) anii nașterii 2002-2001
 • Seniori – (21-39 ani) anii nașterii 2000-1981
 • Master – (40-60 ani) anii nașterii 1981-1961

Pentru stabilirea înscrierii la o anumită categorie va fi luată în considerare vârsta concurentului din anul competiției (31.dec.2021).

Profilul traseului

Traseul de concurs constă într-o ascensiune pe schiuri (foci) de la baza pârtiei de schi Sorica, până în zona stației superioare a telegondolei, măsoara o distanță aproximativă de 2100m si are o diferență pozitivă de nivel de 561m.

Ruta de concurs poate suferi modificări din diverse motive date de condițiile meteo, sigurantă, etc.

REGULAMENT

Fiecare participant este obligat să dea dovadă de fair play, să urmeze traseul oficial și indicațiile organizatorilor. Concurenților le este interzis să primească ajutor pe traseu cu excepția situațiilor care țin de viața, integritatea corporală și sănatatea lor.

Echipamentul obligatoriu trebuie să fie format din: 1 per. schiuri, 1 per. legături de tură, 1 per. clăpari, 1 per. piei de focă, 1 per. bețe.

Se va asigura de către organizator saci pentru hainele necesare după concurs, iar transportul acestora la linia de sosire se va face de către oficialii competiției.

Înscrierea în concurs se face la fața locului, în imediata apropiere a zonei de start.

Numărul de concurs va fi primit în momentul validării inscrierii, înainte de competiție, după ce participantul a completat și semnat formularul de înscriere, declarația de responsabilitate și a plătit contravaloarea participarii (50 Ron).

Pentru participarea minorilor este necesară prezența (semnătura) unui reprezentant legal – părinte, tutore, antrenor etc.

Numărul de concurs trebuie purtat în partea din față, astfel încât să fie vizibil pe toată durata cursei si nu trebuie modificat în niciun fel, nerespectarea acestui lucru atragând după sine descalificarea.

Înainte de start va avea loc un scurt briefing, unde se vor transmite detalii despre traseu, eventualele noutăți și modificări aparute.

Cronometrajul se va face cu un sistem manual, la secundă.  Pentru a avea rezultate reale vă reamintim să purtați numărul de concurs în așa fel încât să fie vizibil din față. 

Startul are loc începând cu ora 10:00, de la baza pârtiei de schi Sorica.

Înainte de intrarea în zona de start se va verifica echipamentul și fiecare concurent va fi notat pe foaia de start. Cei care nu sunt notați vor fi considerati absenți de la start și nu vor intra în clasamente.

Odată intrat în zona de start, vizibil delimitată, participantul trebuie să ramână în acea zonă pâna la momentul startului în competiție.

Startul rămâne deschis timp de 5 minute după ora oficială de start. Cei care au pierdut startul și încep cursa în cele 5 minute trebuie să anunțe un oficial de la start. Cronometrarea se va face în acord cu ora oficială de start.  

Pe traseu sunt amplasate puncte de control, obligatorii.  Participanții care nu trec printr-un punct de control vor fi descalificați. 

Sosirea este la statia superioara a telegondolei.

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri :

 •  s-a accidentat dupa start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei.
 •  în cazuri exceptionale.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat să informeze organizatorul imediat la arbitrul care insoțește pe ultimul concurent sau la unul din arbitrii de pe traseu.

Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru deplasarea proprie, ruta pe care o va folosi și actiunile ulterioare momentului și locului retragerii, excepție făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

Vor fi întocmite clasamente și se vor acorda premii primilor trei clasați de la fiecare categorie.

Aruncarea de resturi, ambalaje, echipament, etc. pe parcursul traseului și/sau distrugerea deliberată a mediului inconjurator va atrage după sine descalificarea.

Suporterii pot încuraja orice competitor cu conditia să respecte regulile, indicațiile autoritățiilor și/sau ale oficialilor și să nu impiedice desfășurarea competiției. 

Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator, vehicul în mișcare, etc.), excepție făcând cazurile deosebite.

Penalizări :

 •  scurtarea traseului = descalificare
 •  doping = descalificare
 •  nerespectarea mediului înconjurator = descalificare
 •  schimbarea / distrugerea numarului de concurs = descalificare
 •  nerespectarea regulilor competiției = descalificare
 •  lipsă de fair play față de alți participanți, oficiali, public, etc. = descalificare
 •  primirea de asistentă, ajutor din afară = 60 minute
 •  lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu = 5 minute/obiect

Declarațiile oficialilor, fotografiile și imaginile video constituie probe de care juriul poate să țină seama în cazul în care regulile competiției au fost incălcate. 

Orice altă abatere va fi subiect de decizie pentru juriul cursei.         

Taxa de participare nu se rambursează în cazul descalificării.

Orice participant poate depune o contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau impotriva deciziilor oficialilor.

Contestația scrisă impreună cu o taxa de 200 lei se vor depune la oficiul de cursă in maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor complete provizorii. Rezolvarea contestației se va face în urmatoarele 15 minute.

Taxa de contestație va fi inapoiată petentului, dacă contestația va fi câștigată.

Prin inscriere, plată și participare fiecare participant confirmă că a citit, înteles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asumă riscurile participării la SKIMO VERTICAL RACE AZUGA și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, condițiile meteo și de zapadă, zona în care se află și echipamentul pe care il folosește.

 

Regulament privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform Ordinului MTS / MS nr.1634 din 23 09.2020: 

Măsuri pentru organizatorii evenimentului sportiv

a) În pregătirea evenimentului:

— întreg personalul implicat în organizarea competiției va purta echipament de protecție (mască, mănuși);

— Se vor asigura dispozitive și substanțe de igienizare a mâinilor cu produse biocide avizate/autorizate la intrarea în spațiul destinat evenimentului pentru toți participanții;

— se va asigura atenționarea în toate spațiile folosite de competitori prin anunțuri scrise/postere informative plasate la loc vizibil privind regulile de igienă a mâinilor și igiena respiratorie, practicarea responsabilității sociale prin distanțarea socială și monitorizarea propriei stări de sănătate; 

— la locul organizării evenimentului sportiv, personalul organizator efectuează termometrizarea digitală a persoanelor implicate în desfășurarea competiției (sportivi, arbitri, antrenori, voluntari etc.). În cazul înregistrării unei temperaturi peste 37,3°C, se repetă termometrizarea după 5 minute de repaus. Dacă temperatura ridicată se menține persoana respectivă nu va fi acceptată în competiție și se va recomandă consultarea medicului ;

b) În timpul evenimentului:

— se interzice accesul spectatorilor la competiție pe perioada epidemiei de COVID-19;

— toți participanții (sportivi, antrenori, arbitri, organizatori, voluntari, reprezentanți ai presei etc.) vor fi supuși unui triaj observațional și trecuți pe o listă nominală, pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică.

 Măsuri pentru participanții la eveniment:

a) Înainte de eveniment:

Toți participanții (sportivi, voluntari, oficiali etc.) trebuie să își monitorizeze starea de sănătate și să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea socială, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă există simptome specifice bolii. 

Sosirea participanților în locația unde va avea loc competiția sportivă trebuie să se facă astfel: 

— transportul interurban către locația unde va avea loc competiția sportivă se va face cu autobuze/microbuze proprii sau rezervate în acest scop și folosite exclusiv pentru participanți sau cu mașina individuală. Se vor respecta reglementările Ordinului ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, al ministrului afacerilor interne și al ministrului sănătății nr. 1.082/97/1.112/2020 privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 (anexa nr. 2 „Măsuri și reguli care se impun a fi implementate pentru derularea operațiunilor de transport rutier de persoane, transport rutier de mărfuri, transport în regim de taxi, transport în regim de închiriere cu șofer și transport alternativ, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19”); 

— pentru transportul intraurban, este recomandată sosirea individuală a participanților cu mașina personală sau cu autocarul/microbuzul închiriat în regim de uz exclusiv; 

— este recomandat ca participanții să ajungă la momente diferite la locul de desfășurare a competiției, pentru a evita aglomerarea de persoane în anumite puncte. În funcție de infrastructura locației, este recomandat să fie folosite căi diferite către punctul de desfășurare a competiției; 

— în cazul în care participanții la competiție sunt obligați să călătorească în afara localității unde locuiesc, cazarea lor se va face respectând Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătății nr. 1.731/832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă (anexa nr. 3 „Recomandări privind funcționarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare”). 

b) În timpul derulării și după derularea evenimentului

— Participanții trebuie să respecte regulile de igienă (de exemplu, folosirea unei batiste de unică folosință, în caz de tuse sau strănut, evitarea schimbului de echipament sportiv, săpun, sticle cu apă și alte articole personale între competitori, interzicerea folosirii dușului sau a saunei, evitarea contactului fizic — strângeri de mână, îmbrățișări la sfârșitul evenimentului).

c) Măsuri care trebuie respectate de reprezentanții presei:

 — Toți reprezentanții presei care asistă la competiție trebuie să declare că sunt de acord să respecte normele de igienă, să se supună examenelor medicale și să respecte distanța socială de cel puțin 2 m.

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole