Campionatul Mondial de Escaladă Innsbruck, Austria, 2017

Între 30 august și 10 septembrie, la Innsbruck, Austria, se desfășoară Campionatul Mondial de Escaladă pentru Tineret, la Kletterzentrum Innsbruck.

România este reprezentată de o echipă formată din 3 sportivi, Cristian Râpă și Călin Enache, de la Alpin Club Carpatic din București, la categoria Youth B (sub 16 ani) și Robert Santha, de la clubul sportiv Adrenalin Sf. Gheorghe, la categoria Youth A (16-17), însoțiți de cei 3 antrenori, Bogdan Dudău, Oliver Batâr și Károly-Csaba Szőcs. Aceasta este prima competiție internațională, de când escalada a fost, în august 2016, inclusă între sporturile olimpice pentru Tokyo 2020, în care este testat formatul competițional combinat propus pentru JO2020. 

Update 06 septembrie:

Cristian Râpă este ultimul dintre sportivii români în competiție. Astăzi, Cristi a concurat la proba de dificultate, alături de alți 87 de atleți la categoria Youth B, având de parcurs 2 trasee. În urma calificărilor, Cristi s-a situat pe locul 47, nereușind astfel să înainteze în semifinală.


Update 05 septembrie:

Santha Robert a intrat astăzi în concurs, în calificările probei de dificultate. La categoria sa, gradul traseelor de parcurs variază între 8a/ 8a+ în calificări și 8a+/ 8b+ în finală. În urma celor 2 trasee parcurse, Robert s-a clasat pe poziția 71 din 121 de concurenți.


Update 04 septembrie:

În proba de viteză la categoria Youth B, Cristian Râpă s-a clasat pe locul 54 din 64 de concurenți, cu un timp de 13,72″. Cel mai bun rezultat al probei i-a aparținut lui Jacopo Stefani, din Italia, 8,06„.


Santha a luat startul în proba de bouldering chiar în prima zi a competiției, plasându-se în final pe locul 79/ 132, iar Râpă și Enache, a doua zi, într-o grupă numeroasă de 90 de sportivi.

Enache a reușit cel mai bun rezultat românesc la o competiție de asemenea anvergură, obținând calificarea între primii 20 de sportivi ce au înaintat în semifinală. Din păcate, cele 4 trasee setate pentru aceasta s-au dovedit a nu fi pe mâna sa, Enache încheind concursul pe poziția 18, cu un top și 3 bonusuri obținute.

[widgetkit id=44]

Atât Santha, cât și Râpă vor intra din nou în competiție pentru proba de dificultate, cel din urmă concurând, în plus, și la cea de viteză, el fiind singurul dintre reprezentanții țării noastre ce va participa la toate cele 3 discipline. Detalii despre program și formatul competiției, aici.

„Sunt foarte mulți sportivi, 1300, din 50 de țări. Este un record pe participare, datorat cu siguranță faptului că escalada sportivă se dezvoltă continuu. Nivelul este extrem de ridicat, este greu pentru sportivii noștri, dar este o experiență benefică”, a spus Károly-Csaba Szőcs.

Etapa de la Innsbruck este prima ocazie pentru organizatori, sportivi și antrenori să testeze formatul olimpic combinat (toate cele 3 probe laolalta – dificultate, viteză și bouldering), iar pentru public și media să observe desfășurarea unui eveniment sportiv unic până la această dată. La JO2020, fiecare sportiv va concura în fiecare dintre cele 3 probe specifice escaladei, și va obține un punctaj pe bază rezultatului în fiecare dintre cele 3 probe. Mai mult, YWCH este cel mai important eveniment de calificare pentru Youth Olympic Games 2018, la Buenos Aires, Argentina. 20 de sportivi de categorie A vor concura atunci, iar 13 dintre aceștia vor fi alocați în urma YWCH Innsbruck 2017.

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole