Premiile Sportivul Anului 2016. Comunicat.

Festivitatea Premiile Sportivul Anului 2016 – Federația Română de Alpinism și Escaladă a premiat cei mai buni sportivi pentru anul 2016 la toate disciplinele sale

Sponsori:   

29 IANURIE 2017, BUȘTENI. La Centrul Cultural Aurel Stroie din Bușteni a avut loc, duminică 29 ianuarie, ce-a de-a zecea ediție a Premiilor Sportivul Anului, organizată de către Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.). La Gala Alpinismului Românesc, desfășurată în cadrul Alpin Film Festival, într-o zi dedicată alpinismului românesc, 6 sportivi F.R.A.E. au primit recunoașterea realizărilor lor profesionale în decursul anului trecut.

S-au aflat pe scenă pentru a primi trofeul sportivi din toate cele trei discipline din portofoliul F.R.A.E, alpinism, escaladă și schi-alpinism, atât reprezentanți ai categoriei copii, cât și a celei de seniori.

[widgetkit id=37]

Pentru alpinism de altitudine, categoria copii, tânăra Dor Geta Popescu, în vârstă de 13 ani, al cărei obiectiv în ultimii 2 ani de zile a fost realizarea Circuitelor 7 Summits și 7 Vulcanoes, a fost premiată pentru atingerea vârfurilor Denali (fost McKinley) din Alaska, și Aconcagua (6.962 m), din Argentina, în lunile februarie și mai ale lui 2016. Ea a devenit astfel cea tânără sportivă care să reușească acest lucru.

Alpinismul tehnic, de data aceasta categoria seniori, a avut și el victorii săi anul trecut, echipelor Vlad Căpușan – Zsolt Torok și Cristina Pogăcean – Cosmin Andron fiindu-le decernat trofeul Sportivul Anului pentru premierele reușite în Himalaya. Căpușan – Torok au realizat ascensiunea Vârfului Peak 5, 6.421 m, aceasta fiind prima ascensiune certificată a vârfului, pe ruta denumită de cei 2 români, Romanian Flame. Pogăcean – Andron au reușit să deschidă o rută nouă, denumită Superculoir, spre vârful ce poartă numărul T16, 6.431 m, din Regiunea Zanskar, India.

La disciplina Escaladă sportivă, Cristian Râpă, și el 13 ani, a primit astăzi a doua oară titlul de sportivul anului, prima fiind în 2014, pentru podiumurile obținute în competiții naționale și internaționale. Cristi Râpă este singurul cățărător român care a câștigat, de-a lungul timpului, toate cele 3 competiții de grand slam din Europa la categoria sa. Totodată, este una dintre speranțele României de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, escalada fiind inclusă, în august anul trecut, pentru prima oară între sporturile olimpice de vară.

Schi alpiniștii Silviu Manea și Viorel Palici au primit amândoi trofeul pentru rezultatele avute în 2016 în campionatele europene. Schi-alpinismul a fost inclus anul trecut între probele olimpice de iarnă, fiind astfel punctul de plecare spre noi competiții majore al sportivilor români.

A fost acordat și un premiu special – Titus Gonțea a primit trofeul în semn de recunoaștere a întregii sale activități în escalada românească pe stâncă.

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival (ediția a II-a), www.alpinfilmfestival.ro, festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane, a avut loc în perioada 23-29 ianuarie, în Brașov, Predeal și Bușteni. Intrarea la evenimentele festivalului a fost liberă.

Timp de o săptămână, iubitorii de munte, adrenalină și aventură au putut participa la o serie de evenimente speciale – proiecții de film, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și la întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuți și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia.

Rapoartele de tură/ de activitate ale sportivilor premiați pot fi consultate mai jos.

[widgetkit id=29]

 

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole