Escalada în teren de aventură

Caracteristica principală a acestui tip de escaladă este aceea de a nu lăsa urme asupra stâncii parcurse, fiind astfel prietenoasă cu mediu. 

Escalada în teren de aventură, numită în general tradițională ori trad, uneori și ‘cățărare cu un minim de impact asupra mediului”, „escaladă naturală”, „escaladă fără protecții fixe” sau pur și simplu „escaladă”, este stilul adoptat în primele decenii ale cățărării, conform căruia liderul unei echipe plasează pe parcursul rutei echipamentul necesar pentru a se proteja împotriva unei căderi periculoase, acesta fiind mai apoi înlăturat de ceilalți membri ai echipei.

Beneficiile escaladei în teren de aventură (fragmente din documentul UIAA The Preservation of Natural Rock for Adventure Climbing):

  1. Dezvoltă simțul răspunderii și managementul riscului, în special în cei tineri. „Rutele de escaladă cu puține puncte fixe de protecție cer o implicare crescută a cățărătorului pentru asigurarea propriei siguranțe și ale partenerului/ partenerilor de coardă”. (pagina 5, To Bolt Or Not To Be)
  2. Generează o mai mare satisfacție la finalul unei rute, întrucât necesită exersarea imaginației pentru folosirea unor resurse finite, fiecare plasament mobil fiind diferit de celelalte (fie el friend, nucă, piton sau alt dispozitiv). Este o mare diferență între plasarea unui piton și cea a unei ancore, cea dintâi fiind condiționată de geologia rocii.
  3. Arta plasării de protecții mobile aduce cățărătorul mai aproape de stâncă. „Cei ce se limitează la parcurgerea traseelor de escaladă sportivă  își refuză cele mai plăcute experiențe pe care le dă cățărarea”. (John Long)  
  4. O parte dintre cei ce deschid noi rute în stil traditional consideră acest lucru o formă de artă. La auzul veștii că pe o linie clasică de escaladă pe gheață au fost plasate ancore, Duncan Ferguson a spus: „Este în natura comunității de cățărători de pretudinteni să respecte viziunea și arta primilor ascensioniști, întrucât acestea sunt o reflecție tangibilă a potențialul uman la acel moment. Ține de fiecare dintre noi să celebreze aceste dovezi de inspirație și umanitate”.
  5. Cei ce apreciază istoria se vor bucura de o rută clasică doar dacă rămâne neatinsă de ancore, golită de valoare pentru câștig financiar ori spre beneficiul celor ce nu se pot ridica la nivelul initial al provocării.

Alte link-uri utile (în engleză):

The Climber’s Manifesto

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole