Cutremur Everest: Cei doi alpiniști români sunt teferi

COMUNICAT, 27 aprilie – Justin Ionescu și Zsolt Torok, cei doi alpiniști români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi și urmează să fie evacuați din Tabăra 1, aflată la circa 6.000m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent.

Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabilă, au început evacuarea alpiniștilor blocați de două zile pe Mt. Everest, ca urmare a avalanșelor provocate de puternicul seism produs sâmbătă în Nepal, potrivit Reuters.

Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516m), un munte învencinat, se află de asemenea în siguranță.

Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranță, la 5.200m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puțin afectată de cutremur.

Marius Gane, vice-președinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE) a declarat: „Căderea de gheață Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin și Zsolt acum, a fost închisă de autoritățile nepaleze. Cei doi alpiniști fie vor fi evacuați cu elicopterul, împreună cu ceilalți alpiniști blocați acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu – care a fost afectat de avalanșe – , asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpiniști experimentați și puternici.”

Muntele Everest, situat la granița dintre Nepal și Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume și se află în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos de pe glob. Mt. Everest este una dintre principalele atracții pentru alpiniști și turiști din toate colțurile lumii.
Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie și durează până la finalul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole