Amenajare trasee de escaladă, zona Cheile Râșnoavei

Referitor la recentele amenajări de trasee de escaladă din Cheile Râșnoavei, zonele Surplombele de Aur și Moldoveanu, în particular, și în orice zonă cățărabilă din țară în general, poziția Federației Române de Alpinism și Escaladă este următoarea:

F.R.A.E. se opune categoric realizării de rute noi cu modificarea formei inițiale a falezelor prin ajustarea acestora, prin cioplirea stâncii sau adăugarea de prize. Totodată, consideră că este responsabilitatea și obligația fiecărui practicant de escaladă și/ sau alpinism, indiferent de nivelul de pregătire și experiență, și cu atât mai mult a membrilor cunoscuți ai comunității, să protejeze mediul natural și habitatele și să militeze pentru o practică etică.

F.R.A.E. încurajează respectul practicanților sporturilor Federației față de aceste zone și conștientizarea responsabilității personale în legătură cu frecventarea tuturor zonelor naturale. Toate acțiunile Federației se întreprind în spiritul protejării cadrului și ambientului natural, cu respectarea legiferărilor în domeniu.

Dincolo de acțiunile proprii de protejare a cadrului și ambientului natural, Federația se aliniază principiilor Federației Internaționale de Escaladă și Alpinism (UIAA), și eforturilor diverselor organisme de profil (federații, asociații, cluburi montane) ce militează pentru accesul neîngrădit, dar responsabil, în zone montane, pentru practicarea sporturilor specifice.  Credem cu tărie că libertatea de acces la munți și faleze stâncoase într-o manieră responsabilă este un drept fundamental, dar și în necesitatea de a practica aceste activități protejând nu numai pe noi și pe cei alături nouă, ci și, foarte important, natura.

Stâncile și munții sunt o resursă limitată pentru aventură, ce trebuie împărțită de cățărători de diverse stiluri și interese, pe parcursul a multe generații. Ne dorim ca și cele viitoare să poată experimenta bucuria ascensiunilor curate, de aceea milităm pentru amenajarea de faleze într-un mod care să nu le refuze această șansă.

Pentru păstrarea caracterului etic și corect al alpinismului, Federația se exprimă împotriva alterării rocii prin cioplire ori adăugare prize, precum și a găuririi și montării de echipamente inutile, care să afecteze suprafața naturală. Considerăm de asemenea că bunul simț, corectitudinea și integritatea cățărătorului trebuie să impună măsura intervenției acestuia asupra zonei.

În încheiere, considerăm că nu stânca trebuie adusă la nivelul cățărătorului, ci acesta trebuie să depună eforturi a se ridica la înălțimea și dificultatea ei. De asemenea, suntem de părere că respectul, curajul, și fair-play-ul sunt calități intrinseci ale practicantului de alpinism, fără de care acesta nu se poate numi cu adevărat un sportiv.

Articole similare

Distribuie articol

Ultimele articole