Thursday 17th January 2019 05:17:23 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Escalada, sport olimpic în 2020

Comitetul Internațional Olimpic (C.I.O.) a votat ieri, 3 august, includerea escaladei sportive în lista sporturilor olimpice pentru anul 2020 la Tokyo. În plenul celei de-a 129-a sesiuni IOC, de la Rio de Janeiro, Brazilia, decizia a fost luată în favoarea a 5 sporturi, între care și skateboard, karate, baseball/ softball și surf. 

Întrucât competițiile de skateboard și escaladă sportivă din cadrul JO 2020 sunt planificate a se desfășura în locații temporare din zone cu vizibilitate din Tokyo, și nu în arenele olimpice, hotărârea marchează o evoluție categorică și o urmare a tendințelor de urbanizare observabile la nivel global. Cele 5 sporturi au fost propuse de către organizatorii Jocurilor de la Tokyo în septembrie 2015 și toate au fost aprobate în unanimitate de către Consiliul Executivă al IOC. Strategia adoptată în decembrie 2014 de către IOC permite organizatorilor edițiilor de Jocuri Olimpice să recomande spre includere noi sporturi. La acel moment, Federația Internațională de Escaladă Sportivă (IFSC) și Asociația Alpină Japoneză au fost printre primele organizații care să răspundă provocării. Despre sporturile propuse de organizatorii japonezi, președintele IOC Thomas Bach spune că îndeplinesc obiectivele aflate pe agenda JO 2020 și că sunt „o combinație inovativă de tradițional și emergent, cu evenimente îndreptate spre tineret”.

În luarea deciziei, IOC a luat în considerare o varietate de factori, incluzând egalitatea între sexe, interesul tineretului în aceste sporturi și valoarea pe care acestea o vor avea în ansamblul Jocurilor Olimpice. Escalada sportivă reflectă valorile intrinseci ale mișcării olimpice, fiind un sport palpitant, sănătos și accesibi. Ambele sexe sunt bine reprezentate, popularitatea ei este în creștere la nivel global și poate fi practicată și de persoane cu dizabilități.

În 2020, 40 de sportivi (20 de femei și 20 de bărbați) vor concura la toate cele 3 probe consacrate de escaladă - viteză, bouldering și dificultate. Ediția de la Tokyo se va baza pe găzduirea evenimentelor în locații deja existente ori temporare. Deși decizia nu va fi luată înainte de luna decembrie, locația propusă pentru escaladă sportivă este Aomi Koto Ward, din cartierul Odaiba.

Aspectele tehnice și procesul de selecție a concurenților vor fi finalizate de către IFSC împreună cu Consiliul Executiv al IOC și prezentate în 11 martie 2017, în cadrul Ședinței Plenare a IFSC din Quebec.

 

 

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter